Tudástár

 • 01 Beltéri ajtók burkolat váltása hová essen?
  • A burkolatváltást minden esetben a becsukott ajtólap alá kell elhelyezni, oly módon, hogy a becsukott ajtólap eltakarja a burkolatváltót. Ez a fajta elhelyezés elsődlegesen esztétikai szempontból fontos, hiszen nem mutatós, ha például a parkettás szobát és a járólapos konyhát összekötő ajtó alatt befutó kőburkolat csúfítja a szoba egységes padlóját a falnyílásban. De technológiai kérdés is felmerül egy vizes- és egy meleg burkolatos helyiség között, hiszen a fürdőszobaajtó alatt átfutó laminált parketta a párás-, nedves közegben kevésbé időtálló.
   Összefoglalva: A burkolatváltást a fal síkjában kell kialakítani és a fal azon oldalán amerre az ajtót nyitni szeretnénk. Abba az esetben, ha az ajtó nem falsíkra van szerelve – amit, ha lehet érdemes elkerülni – jóval nehezebb dolgunk van. Ilyenkor csak az ajtólap vonala jelenti számunkra az egyedüli támpontot.
  • Mit tegyünk ha rossz helyre került a burkolatváltó? Két dolgot tehetünk:
  1. Bontani kell és a burkolást újra el kell végezni. Ez esetben megtarthatjuk ajtóinknak a küszöb nélküli tulajdonságát.
  2. A legegyszerűbb a küszöböt használni! Ez esetben pénzt, időt, energiát, takarítást, munkát spórolhatunk. Ma már nagyon tetszetős acél és pácolt küszöbök is léteznek, amit érdemes az ajtó, vagy a helyiség stílusához igazítva kiválasztani.

  Nyításírányok:

  Jobbos ajtó a terveken:

   

  Balos ajtó a terveken:

  BELTÉRI AJTÓ ZÁRTIPUSOK:

  Sokszor gondolkodnak el az érdeklődők, hogy milyen zárat válasszanak az ajtókhoz. Ez tulajdonképpen nem olyan komoly kérdés, mint amilyennek első blikkre tűnik. Jelen cikkünkben szeretnénk iránymutatást nyújtani a beltéri ajtó megfelelő zártípusának kiválasztásához.

  BB zárak

   

  A Best Door Magyarország Kft. által forgalmazott beltéri ajtók alapvetően ún. BB zártípussal gyártódnak. Ez a hagyományos tollas kulccsal rendelkező rendszer a leginkább elterjedt zártípus. Ezt a zárat használják olyan beltéri ajtóknál, ahol nem probléma, ha a beltéri ajtók egymás kulcsával zárhatóak. A BB zárral ellátott beltéri ajtók kilincsének címei és rozettái a képen látható lyukasztáshoz hasonló megjelenéssel rendelkeznek.

  Felhasználási terület: lakások szoba, konyha beltéri ajtói. 

   


  Pz zárak

   

  A PZ zár alkalmazásával a biztonságot készítjük elő. A PZ zárbetét szükséges ahhoz, hogy egy cilinder betét segítségével a beltéri ajtókat különböző kulcsokkal tudjuk zárni.  A PZ zárbetétek használatával azonban a lehetőségeink is megnyílnak. Használhatunk mesterkulcsos rendszert, ahol egy központi kulcs (pl. a takarító és karbantartó személyzeté) minden ajtót nyit, de a kollégák nem tudnak bejutni egymás irodáiba. De lehetőség van mindenféle előkészület nélkül egy kártyás beléptető rendszert alkalmazni, egyszerűen a PZ beltéri ajtó zárbetétbe csúsztatva. A PZ zárral ellátott beltéri ajtók kilincsének címei és rozettái a képen látható lyukasztáshoz hasonló megjelenéssel rendelkeznek.

  A jobb oldali cilinder zárbetétet használjuk beltéri ajtók bevésőzárjaiba. Ezek a zárbetétek másolható és másolástól védett fúrásmentes változatban is rendelhetők. 

  Felhasználási terület: lakások dolgozó szobái, irodák, raktárak, szállodák, de ezeket a zártípusokat használják a legtöbb bejárati ajtóhoz is.

   


  Wc Zárak

  A beltéri ajtó WC zár a nevéből is eredően mellékhelyiségeken használatos, de egyre inkább használják mellékhelyiségeken és minden olyan egyéb helyiségen, ahol a rendszeres zárás fontos lehet és felmerülhet a kulcs elveszésének lehetősége. Ezekkel a zárakkal találkozunk a bevásárló központok, irodaházak mellékhelyiségeiben. 

  A beltéri ajtó WC zárak további előnye, hogy kívülről is kulcs nélkül nyitható, egy aprópénz, nagyobb csavarhúzó vagy bármilyen lapos tárggyal, így az ajtót magára záró kisgyermeknek vagy segítségre szoruló felnőttnek könnyedén a segítségére siethetünk anélkül, hogy az ajtót tönkretennénk. A WC zárral ellátott beltéri ajtók kilincsének címei és rozettái a képen látható elfordítóhoz hasonló szerkezettel vannak ellátva.

 • 02 Az ablakcsere folyamata lépésről lépésre

  1.

  Helyszínre szállítás:   A nyílászárók legyártását követően a raktárunkba érkeznek a szerkezetek, helyszínre szállítják az új nyílászárókat, ajtókat- ablakokat – természetesen előre egyeztetett időpontra . 

  2.

  Előkészítés, és a régi ablak kibontása:  A régi ablak kibontása  előtt hasonlóan kell eljárni, mint egy szobafestéskor, azaz a bútorokat, tárgyakat takarófóliával kell letakarni, hogy az bontás-beépítés során az esetleges por ne érje őket. Az ablakok előtti területet szabaddá kell tenni, hogy a szakemberek könnyen hozzáférjenek az ablakok, ajtók bontásához,beépítéséhez.
  - az első lépés a  régi ablak, szárny eltávolítása
  - ezt követi a tok kisebb darabokra vágása, mivel csak így lehetséges a régi nyílászárót úgy kibontani, hogy a fal és a vakolat a kevésbé sérüljön. 
  - előkészítjük , megtisztítjuk a falnyílást

  3.

  Az új nyílászáró előkészítése: a tokról leakasztjuk a nyílókat, félre tesszük egy olyan helyre ahol nem érheti sérülés, a tok-nyíló külső részéről lehúzzuk a védőfóliát, de csak abban az esetben ha nem lesz kívülről semmilyen  javítási vagy szigetelési munka, esetleg  egyből redőny kerülne rá.

   

  4.

  Szintezés:  a megfelelő helyre beillesztjük a nyílászáró tokját, ahhoz, hogy a műanyag ablak ne mozduljon el a szintezés beállítása során, faékkel szokták alátámasztani. 

  5.

  Nyílászáró rögzítése,rés kitöltése:  történhet tokon keresztül, illetve  tokrögzítő füllel is, ami a tok külső pereméhez kapcsolódik, ezáltal az új nyílászáró tokja nincs több ponton át fúrva. Az ablak tokját úgynevezett tokrögzítő csavarral, több ponton a falba csavarozva rögzítjük. A rögzítést követően a fal és a szerkezet közötti hézagot purhabbal  töltjük ki. Panellakás esetén ilyenkor takarólécezésre kerül sor , illetve a helyére kerül az ablakpárkány is. 

  6.

  Nyílószárnyak felhelyezése: Ez után helyezzük fel a szárnyat a tokra. Az ablakszárnyat először az alsó pántra csúsztatják, majd a felső stifttel rögzítjük. A kilincseket felrögzítjük,szükség esetén finom beállítást végzünk a nyílászárón.

  7.

  Beépítésre került a nyílászáró: kész lett a nyílászáró csere, egy „kis”takarítás után megnyugodhatunk,hátradőlhetünk és élvezhetjük a komfortosabb nyílászárónkat és az alacsonyabb rezsi költséget!!!

   

 • 03 Garanciális feltételek

  A Best Ablak Kft. az általa forgalmazott műanyag nyílászáró szerkezetekre (ajtókra és ablakokra) 5 év, a szakszerű beépítésre 1 év, kiegészítőkre (redőnyökre, rovarhálókra, párkányokra, könyöklőkre, stb.) pedig 1 év garanciát (jótállást) vállal. A szakszerűtlen beépítés és karbantartás, idegen eredetű javítás, beavatkozás, változtatás esetén a Gyártó és a Forgalmazó mentesül a garancia alól. Minőségi kifogást a Megrendelő minden esetben írásban köteles a Best Ablak Kft-vel közölni. Minőségi kifogás esetén a Best Ablak Kft. a lehető legrövidebb időn belül szakembert küld a hiba elhárítására. Az 5 év garancia az ajtókban található zárbetétekre nem vonatkozik, azokra a kötelező 1 év jótállás érvényes.

 • 04 Szakszerű bontás-beépítés

  A megrendelőink igénye alapján cégünk vállalja a műanyag nyílászárók szakszerű beépítését. Cégünknél nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek végzik a nyílászáró szerkezetek beépítését. Az új épületeknél a nyílászárókat a vakolatlan falnyílásba lehet beépíteni. A régi nyílászárók úgynevezett "roppantásos módszerrel" kerülnek eltávolításra, mely után a roncsolás miatt már nem felhasználhatóak. A ház ill. a régi kibontásra kerülő nyílászárok típusától építési módjától függ a sérülés mértéke. A kibontott nyílászárók feletti áthidalók, födémek nem megfelelő állagából keletkezett károkért felelősséget nem tudunk vállalni. Szinte minden esetben a csere megtörténte után (kivétel panellakások) javításra van szükség.

  • 1